Kørehandsker - og hvorfor du bør eje et par!

Hvad gør en kørehandske til en kørehandske, hvorfor ser de ud som de gør, og hvorfor skal du bruge dem? Læs med og bliv klogere på historien bag kørehandsken og dens egenskaberne, samt hvorfor du bør eje et par.

HISTORIEN

Kørehandsken så første gang lyset i slutningen af 1800-tallet. Dengang var bilernes rat lavet i rå metal og bilerne var åbne og uden tag.

Kombinationen af rå metal og fri eksponering for elementerne, gjorde at bilernes rat blev ekstremt kolde i vintermånederne, og kunne blive meget glatte af sved om sommeren. Med introduktionen af træ på bilernes rat, beskyttede handsker i tillæg føreren mod splinter.

Datidens handsker havde primært til formål at beskytte føreren mod vejr og vind, og var derfor ofte store og forede med lille fokus på kontakt mellem hånd og rat.

Dame i frakke og handsker fra tiden med tykke forede kørehandsker

Med tiden blev biler (og deres rat) mere og mere komfortable, og motorsporten etablerede sig. Dette medførte at kørehandsker udviklede sig fra et værn mod elementerne til et værktøj for entusiaster og førere i målet for øget komfort og performance.

DEN MODERNE KØREHANDSKE

Den moderne kørehandske som vi kender i dag (når man ser bort fra motorsport) er kendetegnet ved de klassiske huller til knoerne, en udskæring på baghånden og små huller på fingrene. Men hvorfor ser de ud som de gør, og hvorfor skal du bruge dem?

DESIGN

Der er ikke blot for udseendets skyld at kørehandsken skiller sig ud. Der er en mening og funktion bag ved de karakteristiske træk, som gør handsken velegnet til et fast greb om rattet.

KNOERNE

Lad os starte med det som de fleste nok undrer sig mest over - hvorfor er der huller til knoerne?

De kommer sig af, at håndens naturlige position på rattet er knyttet form. Knytter du hånden i en normal handske, presser dine knoer sig op i læderet, der spændes ud og strækker sig. Dermed opstår der et naturligt træk på dine fingre, da handsken forsøger at trække sig tilbage til sin normale udstrakte form.

For at modvirke dette træk når du har hånden om rattet, har kørerhandskerne huller til knoerne, så de kan rejse sig uden at trækket på fingrene bliver for voldsomt. Hånd og handske kan dermed bedre hvile omkring rattet.

For at dette skal virke er det dog essentielt at fingerlængden på handsken passer til dine fingre. Ellers vil hullerne til knoerne ikke blive placeret over dine knoer og de vil ingen effekt have.

Ryan Gossling - driver i handsker med for kort fingerlængde

Her ses Ryan Gossling i Refn's film "Driver" - kørehandskerne har tydeligt for korte fingre, og passer ham desværre ikke ordentligt. Endnu en årsag til at vi laver handsker med to dimensioner i størrelsen.

UDSKÆRING OG HULLER LANGS FINGRENE

Både udskæringen på overhånden og hullerne langs fingrene er til for at skabe ventilation. Kørehandsker er skabt til kørsel med høj puls, og som følge er der også brug for ventilation for at holde en god komfort.

SYNINGER

En kørehandskes syninger er altid udvendige, så de ikke irriterer fingrene, men giver mulighed for et fast stramt greb om rattet. Ligeledes gør de udvendige syninger at den feedback føreren for fra bilen gennem rattet er uforstyrret.

FUNKTION

Vi har allerede været inde på at performance er en stor del af kørerhandskens formål, men der er mere til den end det. 

BEDRE FÆSTE OG KONTROL

En handske i læder giver din hånd et solidt fæste på rattet, og bibeholder den samme høje friktion igennem hele turen, da sved ikke kommer i kontakt med rattet. Et fast greb om rattet giver dig både en sikrere og skarpere styring.  

DE SKÅNER RATTET

I starten skånede handsken føreren mod det kolde metal rat, men med tiden er forholdet vendt, og det er nu handsken som skåner rattet.

Uanset om du sidder i en veteran med et gammelt rat i træ, eller en moderne cabriolet med rat i læder, så vil bilen takke dig for at trække i et par kørerhandsker, før du sætter afsted.

Handsken beskytter rattet mod sved og slid og tager det hårde slæb, så rattet bibeholder en pæn overflade. Kører du veteran er det nærmest en synd ikke at anvende kørehandsker.

Kørehandsker på et gammel vintage rat i en Jaguar E-type
THE LOOKS

Det er old school - og det er old school på den fede måde.

En kørehandske tager den klassiske og polerede gentleman og gør ham cool på en stilet måde. Og - let's face it - de fleste af os, som er trukket i et par klassiske kørerhandsker har næppe gjort det pga. funktionen i dem. Det ser bare fedt ud.

Du kan se vores bud på den klassiske kørehandske her, og opdag fornemmelsen af rendyrket køreglæde i et skræddersyet fit!

Shop now

Jeg stiftede Glovetailor med det formål, at få handsker der rent faktisk passer.

Tobias Risom